Acasă » LIFE STYLE » Vaccin HPV. Totul despre vaccinul împotriva virusului HPV

Vaccin HPV. Totul despre vaccinul împotriva virusului HPV

De: Alina S. 20/11/2019 | 10:31
Vaccin HPV. Totul despre vaccinul împotriva virusului HPV
Vaccinul HPV va fi distribuit gratuit din ianuarie 2020

Vaccin HPV. Vaccinul împotriva visrusului HPV, Human Papilloma Virus, va fi distribuit gratuit, în România, începând din ianuarie 2020. Iată ce trebuie să știi despre vacinul anti HPV

Vaccinarea împotriva HPV este însă singura metodă de prevenție împotriva tuturor bolilor provocate de infecția cu HPV din serotipurile incluse în vaccin, nu doar cancerul de col uterin. Cabinetul medicului de familie este locul unde se face vaccinul HPV cel mai adesea, iar, potrivit Ministerului Sănătății, din 2020, acest vaccin va fi gratuit.

Vaccin HPV. Cum funcționează și unde se face

Vaccinul se poate face la orice vârstă, indiferent dacă s-a început sau nu viață sexuală. Cel mai indicat este că persoanele de sex feminin să fie vaccinate împotriva cancerului de col uterin începând cu vârstă de 12 ani, astfel încât ele să fie protejate înainte de a-și începe viață sexuală. Se recomanda că vaccinul să fie administrat în intervalul de vârstă de 9-26 ani fiindcă s-a demonstrat că răspunsul imun al organismului la administrarea vaccinului este mai crescut în intervalul 9-15 ani iar persoanele din intervalul 15-26 ani sunt cele mai expuse contactării HPV prin activitate sexuală.

Vaccinarea constă în trei doze care sunt injectate în braț într-o perioadă de 6 luni : la „momentul 0”, apoi la 2 luni și la 6 luni după prima doză.

În România, vaccinarea gratuită antiHPV va demara în luna ianuarie a anului 2020

Ministerul Sănătății a finalizat licitația pentru achiziția dozelor de vaccin antiHPV, iar primele 20 000 de doze vor fi distribuite începând de săptămâna viitoare la direcțiile de sănătate publică.

Acordul Cadru încheiat de MS cu furnizorul pentru o perioadă de 4 ani prevede ca numărul dozelor de vaccin să poată fi suplimentat până la 2 100 000, în funcție de cerere și derularea campaniei de vaccinare.

De asemenea, campania de vaccinare va fi precedată de o campanie de informare și conștientizare a publicului cu privire la pericolul reprezentat de HPV și protecția oferită de vaccin, precum și de susținere a medicilor și farmaciștilor în transmiterea informațiilor clare și corecte despre vaccinarea împotriva HPV derulată de către furnizorul de vaccin.

Ministerul Sănătății face apel la părinți să solicite informații medicilor de familie și către medicii de familie să se informeze cu privire la vaccinarea antiHPV și să transmită aceste informații transparent și corect către părinți.

Infecția cu HPV și cancerul de col uterin

Infecția cu virusul HPV este una dintre cele mai frecvent întâlnite în întreaga lume. Studiile arată că toate femeile active din punct de vedere sexual sunt vulnerabile în fața unei posibile infecții cu acest virus, iar 8 din 10 femei vor contracta cel puțin un tip HPV, la un moment dat, pe parcursul vieții. În prezent, există peste 120 de tipuri HPV, iar infecțiile produse de acestea sunt de cele mai multe ori asimptomatice, ceea ce înseamnă că putem fi infectați cu acest virus fără ca măcar să știm. Dintre acestea, aproximativ 40 produc infecții în zona genitală a femeilor și a bărbaților și se clasifică în două mari categorii:

  • HPV cu risc redus de a cauza cancer, dar care pot, totuși, provoca alte boli, precum verucile genitale ce apar în zona anogenitală, dar și în zona orală. Dintre aceste genotipuri, tulpinile 6 și 11 cauzează aproximativ 90% dintre toate cazurile de veruci genitale.
  • HPV cu risc oncogen crescut: infecția persistentă cu tipurile cu risc cancerigen crescut poate produce leziuni precanceroase sau cancer de col uterin (la femei). Mai mult, virusurile papiloma umane produc infecții în special în zona anogenitală și în cavitatea bucală și pot cauza cancer vulvar, vaginal, anal, penian, dar și, conform unor date recente, cancer orofaringian. Tipurile oncogenice, sau cu risc înalt sunt: 16, 18, 31, 33, 35, 45, 52 și 58.

Modalitatea cea mai frecventă de transmitere a virusului HPV este cea sexuală. Orice act sexual poate cauza contaminarea partenerului cu HPV. Foarte important de reținut mi se faptul că infecția se poate transmite și în absența unui act sexual, prin contactul direct cu zona infectată a partenerului.

Tipuri de vaccin HPV

În prezent, există trei tipuri de vaccinuri împotriva HPV:

  • HPV bivalent – protejează împotriva tulpinilor 16 și 18 (responsabile pentru aproximativ 70% din cancerele de col uterin)
  • HPV tetravalent – eficient împotriva tulpinilor 6, 11, 16 și 18 (oferă, în plus, protecție împotriva verucilor genitale)
  • HPV nonavalent – asigură protecție împotriva genotipurilor 6, 11, cât și împotriva tulpinilor cu risc oncogen crescut 16, 18, 31, 33, 45, 52, 58. Acest vaccin poate proteja împotriva a aproximativ 90% din cazurile de cancer de col uterin, a 95% din cazurile de cancer anal provocate de infecția cu HPV, a 90% din cancerele vulvare, a 85% din cazurile de cancer vaginal și a 90% din cazurile de veruci genitale.

Vaccin HPV reacții adverse

Vaccinurile, ca orice alt medicament, pot avea şi efecte secundare. Cele mai frecvent întâlnite efecte secundare ale vaccinului anti-HPV sunt: durere, roşeaţă sau edem (umflătură) la locul înţepăturii, durere de cap sau senzaţie de oboseală, senzaţie de greaţă, dureri musculare sau articulare.

În situaţii foarte rare, după vaccinare se pot produce reacţii alergice severe (anafilactice). Tocmai de aceea, ca în cazul oricărui alt medicament, persoanelor care prezintă alergii severe la oricare dintre componentele unui vaccin nu trebuie să li se administreze vaccinul respectiv.

Vaccinarea anti-HPV a fost introdusă în urmă cu aproximativ de 10 ani, timp în care profilul său de siguranță și de eficacitate  a fost stabilit în urma unor studii clinice ce au analizat peste 25000 de femei și bărbați.  Siguranța vaccinării a continuat să fie evaluată în numeroase studii de supraveghere, ulterioare autorizării, la aproximativ 1,700.000 de persoane.

Citește și: VACCINUL ANTIGRIPAL. TOT CE TREBUIE SĂ ȘTII DESPRE IMUNIZAREA ÎMPOTRIVA GRIPEI

Urmărește Cancan.ro pe Google News
Parteneri
AMENDĂ în valoare de 1.725 lei pentru toți șoferii români care nu au acest act banal în mașinile lor
AMENDĂ în valoare de 1.725 lei pentru toți șoferii români care nu au acest act...
Unde s-a refugiat și ce s-a ales de Maria, femeia de care a divorțat Mihai Neșu, după ce a fost părăsită de fostul fotbalist!
Unde s-a refugiat și ce s-a ales de Maria, femeia de care a divorțat Mihai...
INCREDIBIL! Mădălina Ghenea a pozat ca NICIODATĂ, iar imaginile au scăpat pe net! Cum apare
INCREDIBIL! Mădălina Ghenea a pozat ca NICIODATĂ, iar imaginile au scăpat pe net! Cum apare
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Câștigătorul Chefi la cuțite dă de pământ cu Bontea, Dumitrescu și Scărlătescu. Ce a avut de spus la adresa foștilor chefi din cooking show-ul Antenei 1
Câștigătorul Chefi la cuțite dă de pământ cu Bontea, Dumitrescu și Scărlătescu. Ce a avut...
Meteorologii Accuweather anunță o vară istorică în România! Nu s-a mai întâmplat așa ceva în ultimii ani. Cum va fi vremea pe litoral?
Meteorologii Accuweather anunță o vară istorică în România! Nu s-a mai întâmplat așa ceva în...
Bizara poveste a lui Kaitlin. Logodnicul ei a făcut infarct în ziua nunții, iar apoi ea a aflat că el avea o viață secretă
Bizara poveste a lui Kaitlin. Logodnicul ei a făcut infarct în ziua nunții, iar apoi...
FOTO. A cumpărat o dubă și a transformat-o într-o locuință de lux cu 140.000 $. Cum arată în interior și cu cât vinde acum casa pe roți
FOTO. A cumpărat o dubă și a transformat-o într-o locuință de lux cu 140.000 $....
Pe ce șosele îți trebuie rovinietă? Este obligatorie pe DN-urile ce trec prin localitate?
Pe ce șosele îți trebuie rovinietă? Este obligatorie pe DN-urile ce trec prin localitate?
Bat clopote de nuntă pentru Anamaria Prodan și Ronald Gavril? Impresara a dezvăluit dacă a fost sau nu cerută în căsătorie: ,,Eu mi-am cerut toți foștii în căsătorie”
Bat clopote de nuntă pentru Anamaria Prodan și Ronald Gavril? Impresara a dezvăluit dacă a...
Ce poți face dacă ai o soră geamănă? O trimiți la muncă în locul tău! Este cazul unei celebre influencerițe
Ce poți face dacă ai o soră geamănă? O trimiți la muncă în locul tău!...
Patrick crede că Roberta nu îl place pe Sebastian! Ce spune concurenta despre această situație: „Eu nu stau cu nimeni niciodată doar de dragul de a sta într-o relație.”
Patrick crede că Roberta nu îl place pe Sebastian! Ce spune concurenta despre această situație:...
Mama lui Salman Khan rupe tăcerea despre Iulia Vântur! Ce relație există, de fapt, între româncă și actorul de la Bollywood. Acum e clar
Mama lui Salman Khan rupe tăcerea despre Iulia Vântur! Ce relație există, de fapt, între...
Pasiune, furie, crimă: ucisă la 21 de ani de iubit, într-un apartament închiriat din Sibiu. Mărturia vecinului care le-a bătut la uşă cu câteva ore înainte
Pasiune, furie, crimă: ucisă la 21 de ani de iubit, într-un apartament închiriat din Sibiu....
BANCUL ZILEI. Bulă e cu o tipă în pat. Gagica: - Bulă, ai un clopoțel cam mic!
BANCUL ZILEI. Bulă e cu o tipă în pat. Gagica: - Bulă, ai un clopoțel...
 Două scule PARKSIDE, foarte căutate de MEȘTERI, apar în oferta LIDL
Două scule PARKSIDE, foarte căutate de MEȘTERI, apar în oferta LIDL
A fost GĂSIT un alt PĂMÂNT? Cât de aproape se ASCUNDE PLANETA?
A fost GĂSIT un alt PĂMÂNT? Cât de aproape se ASCUNDE PLANETA?
A recunoscut! În ce loc neobișnuit a întreținut Oana Roman relații intime: ”Când eram tânără făceam tâmpenia asta la greu...”
A recunoscut! În ce loc neobișnuit a întreținut Oana Roman relații intime: ”Când eram tânără...
Legea din România de care puțini au auzit. Toți românii care stau la curte trebuie să o cunoască. E ilegal să faci așa ceva și autoritățile au început să dea amenzi
Legea din România de care puțini au auzit. Toți românii care stau la curte trebuie...
De ce îți refuză automatele de colectare ambalajele SGR conforme. Ce poți face și cum poți lua garanția de 50 de bani
De ce îți refuză automatele de colectare ambalajele SGR conforme. Ce poți face și cum...
A murit marea actriță. Adio, doamnă! A fost o legendă a lumii artistice
A murit marea actriță. Adio, doamnă! A fost o legendă a lumii artistice
Câștigătorul Chefi la cuțite șterge pe jos cu foștii chefi. Ce i-au făcut acești în trecut. El critică și emisiunea MasterChef. ''Este un concurs pentru bucătari amatori''
Câștigătorul Chefi la cuțite șterge pe jos cu foștii chefi. Ce i-au făcut acești în...
Testul inedit ce-ți distruge computerul. Experimentul unui vlogger - VIDEO
Testul inedit ce-ți distruge computerul. Experimentul unui vlogger - VIDEO
Meciul secolului. Tyson Fury vs Oleksandr Usky. Tot ce trebuie să ştii: Oră, palmares, bani
Meciul secolului. Tyson Fury vs Oleksandr Usky. Tot ce trebuie să ştii: Oră, palmares, bani
Regula este obligatorie pentru absolut toți posesorii de mașini. Legea de la care nimeni nu poate face excepție
Regula este obligatorie pentru absolut toți posesorii de mașini. Legea de la care nimeni nu...
„Te cunosc de undeva”. Cine sunt finaliștii sezonului 20
„Te cunosc de undeva”. Cine sunt finaliștii sezonului 20
BANCUL ZILEI | O poveste cu final fericit
BANCUL ZILEI | O poveste cu final fericit
Vedeta căreia Ion Ţiriac i-a luat un inel cu diamante! Ce a putut spune miliardarul a lăsat mască o altă femeie celebră
Vedeta căreia Ion Ţiriac i-a luat un inel cu diamante! Ce a putut spune miliardarul...
Ce cadou a putut să îi facă un mire proaspetei sale soții, în noaptea nunții. Invitații au privit uimiți ce scoate din valiză
Ce cadou a putut să îi facă un mire proaspetei sale soții, în noaptea nunții....
"Ținutele pe care le-am creat la concertele mele sunt unicate". Loredana Groza, despre cele mai...
Povestea de iubire dintre Liviu Vârciu și Jojo. Cântărețul a fost înșelat de actriță: „Nu am putut trece peste asta”
Povestea de iubire dintre Liviu Vârciu și Jojo. Cântărețul a fost înșelat de actriță: „Nu...
Coduri secrete pentru aplicația Waze. Cum poți scăpa de ambuteiaje
Coduri secrete pentru aplicația Waze. Cum poți scăpa de ambuteiaje
Animalul uluitor care a fost văzut în pădurile României. Nici experții nu se așteptau să-l observe în libertate. Este un exemplar rar
Animalul uluitor care a fost văzut în pădurile României. Nici experții nu se așteptau să-l...
×